Wbrew pozorom niektóre dzieci uwielbiają szpinak! I ja bez bicia przyznaję się, że do tych "niektórych dzieci" należę :) Bo szpinak może być smaczny! Mnie przekonał o tym tata, który w mojej rodzinie jest mistrzem w jego przyrządzaniu. Za dawnych czasów, kiedy jeszcze było komu uprawiać przydomowy ogródek :P, szpinaku nie mogło w nim zabraknąć! A jego przyrządzanie, choć było zajęciem pochłaniającym pół dnia, sprawiało mi wielką frajdę.
Teraz jednak cieszę się, że wystarczy sięgnąć do sklepowej zamrażarki i ten sam efekt osiągnąć bez większego wysiłku w niecałe 45 minut :)
Bo jak się okazuje przyrządzenie szpinaku to nic trudnego. Trzeba tylko w czasie sesji na chwilę wychylić nos zza sterty książek i zeszytów i znaleźć trochę chęci do gotowania!
Bo jak się okazuje przyrządzenie szpinaku to nic trudnego. Trzeba tylko w czasie sesji na chwilę wychylić nos zza sterty książek i zeszytów i znaleźć trochę chęci do gotowania!
Składniki na pyszny szpinak z jajkami: [dla 3 osób]
- paczka mrożonego szpinaku
- 3 duże/6 małych cebulek
- 4 jajka
- 3 łyżki margaryny / 200 ml mleka
- pół kostki rosołowej, łyżeczka wegety
- ulubione przyprawy: czosnek, papryka, pietruszka, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka razem z wodą (trzeba pamiętać o dolewaniu wody w razie potrzeby). Dodajemy wszystkie przyprawy i prużymy pod przykryciem aż do momentu, w którym cebula będzie miękka.
- W tym samym czasie na dużej patelni rozgrzewamy szpinak. Szpinak można rozgrzać na wodzie lub margarynie. Ja do wody dodałam kostkę rosołową, Wegetę, dużą szczyptę soli i pieprzu.
- Kiedy cebula będzie miękka dodajemy ją do szpinaku.
- Wszystko podgrzewamy, następnie dodajemy margarynę i trochę śmietany lub zastępujemy tłuszcze mlekiem.
- Dodajemy jajka, całość mieszamy aż do uzyskania zwartej konsystencji.
Efekt końcowy tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że warto było poświęcić pół godziny na gotowanie. Teraz pozostaje delektować się smakiem :) Podobno najlepiej smakuje z ziemniaczanym purée (z odrobiną masła i śmietany).
Smacznego,Natalia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz