Do niedawna nie wiedziałam, że mój zakupoholizm może dopaść mnie także w sklepie spożywczym... Przechadzając się między półkami natrafiłam na rzecz ciekawą i co dziwne jak dotąd zupełnie mi nieznaną. Konkretniej - po prostu na soczewicę. :) Nie miałam nawet pojęcia, że istnieją różne odmiany tego cuda. Wzięłam więc obie - zieloną i czerwoną.. chociaż nie wiedziałam jeszcze, co dobrego można z niej przyrządzić :)
Po powrocie do domu natychmiast zabrałam się za intensywne przeszukiwanie sieci w poszukiwaniu ciekawych pomysłów na dania z soczewicą. Trochę zniechęciły mnie miliony zup i sałatek.. W końcu jednak znalazłam ciekawy przepis na curry z kurczaka z soczewicą, który po małej modyfikacji okazał się zupełnie trafiony. I łatwy do przyrządzenia :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlP2jDIgoq2lg3RO9Xn-dhxf3frxyjlSzGi5nO5Q3vL-4cITlFyG-Ddki1N5qBFHl4guyPxms7Qxl7WkqmVQ7U4OG19G57kOwBELQiOir30m-fyHjs5EJQ_hLMm6hMwD38RDLM97a4sQ/s320/P060310_15.42.jpg)
- 100g soczewicy
- 1 pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 200g warzyw na patelnię (ja użyłam mieszanki Hortexu z bazylią i tymiankiem..pycha!)
- 1 pomidor / 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawa curry i inne przyprawy do smaku
- Cebulę pociętą w kostkę podprużyć na wodzie z połową kostki rosołowej. Dodać przyprawę curry (ile kto lubi..ja dałam duuużo)
- W tym samym czasie ugotować i odcedzić soczewicę (trzeba uważać, żeby się nie przypaliła..do czego ma tendencję :P)
- Na patelni podsmażyć pociętego w kostkę kurczaka z odrobiną przypraw.
- Dodać miękką cebulę i warzywa do kurczaka. Wszystko pomieszać, doprawić i podsmażyć. Ja użyłam oregano, ziół prowansalskich, soli i pieprzu.
- Następnie dodać soczewicę i dusić chwilę na wolnym ogniu, aż wszystko się zagęści.
- Na koniec dodać pomidora (lub koncentrat) oraz jogurt naturalny, który złagodzi trochę smak curry.
Nie jestem na 100% pewna czy tak wygląda..ale było PYSZNE!
Smacznego,
Natalia.
Smacznego,
Natalia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz