"Czekoladowe cudo"
[przepis autorstwa Doroty Mazur z poradnika "Przyślij przepis" nr 26 :) znalezionym w czeluściach maminej szuflady :D http://www.burdamedia.pl/gazeta1.php?g=pp]
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 1 budyń waniliowy (na 3/4 litra)
- 1/2 litra mleka
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- kostka masła
- 6-10 łyżek cukru
- kilka łyżek alkoholu
- 1/2 litra śmietany 30%
- 2 op. śmietan-fixu
- 10 dag wiórków kokosowych lub migdałów
Następnie przygotowujemy masę: gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka, następnie dodajemy do masy i mieszamy. Dodajemy rozkruszoną gorzką czekoladę i alkohol.
Biszkopt przecinamy na dwie części i przekładamy masą.
Śmietanę ubijamy ze fixami i smarujemy wierzch placka. Wiórki prażymy na patelni aż nabiorą złocistego koloru i studzimy. Posypujemy wierzch placka i na kilka godzin wkładamy do lodówki.
Efekt?
Palce lizać...
Pozdrawiam,
Natalia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz